Sociaal Ondernemen

Summer & Winter School sociaal ondernemen in de Zaanstreek.

Samen met partner Starters4Communities (S4C) en met ondersteuning van de gemeente hebben we inmiddels de S4C-methode, onze expertise en praktijkervaring ingezet om negen Zaanse bewonersinitiatieven te helpen opstarten als sociale onderneming. Met resultaat en dus ook vervolg! Komend jaar willen we opnieuw in de Zaanstreek sociaal ondernemerschap een boost geven.

Wat hebben we gedaan?

Het project bestond uit een serie van zeven trainingsdagen, aangevuld met coaching en een afsluitend pitch-event waarop de resultaten werden gepresenteerd. Het traject bestond uit drie blokken van elk 1 tot 3 trainingsdagen per blok. Tussen de blokken door gingen de deelnemers naar huis met veel handvaten om hun concept verder uit te werken. Hiernaast lagen er concrete opdrachten om de behoefte van gebruikers, partners en klantgroepen scherp te stellen en het idee experimenteel te testen. We werkten aan het business model, het scherpstellen van de beoogde impact en de branding en marketing. Tijdens de Summer School ontleenden we tools uit Design Thinking en Lean Start-up, aangevuld met oefeningen uit onze S4C-toolkit en vele praktijkvoorbeelden van inspirerende initiatieven waar we zelf mee hebben mogen werken. (bron: https://www.starters4communities.nl/summer-school-sociaal-ondernemen-2/)

De sociale start-ups

De sociale start-ups waren soms al actief of hadden een fantastisch idee. Deze waren divers en verschillend qua fase. Mickey Epema was bijvoorbeeld al als vrijwilliger al een tijd bezig met een stichting voor mantelzorgers, met de droom om dit te professionaliseren en er ook eigen inkomsten uit te halen. Renata Pen had het idee van een Arabisch multifunctioneel centrum waar vrouwen met een vluchtelingenachtergrond kunnen werken, en eten en cultuur samenkomen. Er waren ook gedreven ZZP’ers die als Stadsdichter, verhalenverteller, buurtverbinder of opfleurder van de openbare ruimte hun toegevoegde waarde voor de bewoners van de Zaanstreek wilden vergroten. En nog veel meer mooie Zaankanters die ieder op hun eigen wijze impact in de Zaanstreek hebben gemaakt.

Meer Sociaal Ondernemerschap!

We hebben de Summer School in 2017 en 2018 met veel plezier georganiseerd en het smaakt naar meer. De opdrachtgever Gemeente Zaanstad is zeer te spreken over de geboekte resultaten.

Inmiddels hebben we de Zaanse Speelgoed- en Kinderkledingbank mogen ondersteunen in hun opstart en willen we met Impact aan de Zaan meer sociaal ondernemerschap stimuleren!

We sluiten aan de bij de Zaanse Ondernemersvereniging en netwerkinitiatieven en middels Platform aan de Zaan (vrijwilligerswerk) aan de sociale kant van onze Zaanstreek.